Форум русских эммигрантов
Вернуться   Форум русских эмигрантов Европейский союз Болгария

Ответ

Опции темы Опции просмотра
post #11 Старый 04.04.2009, 23:39
Аз съм българка, а значи
гордо по земята крача,
с песен дядова по здрача,
аз вървя и скришом плача.
Баба ме научи рано -
с песента във утро ранно,
със мотиката през рамо
към полето неорано.
Дядо Ботев си редеше
баба редом все предеше,
нещо шепнеше, ревеше,
рано беше, късно беше…
«Ти си българка да знаеш,
трябва да мълчиш и траеш,
де да биеш, де да галяш,
де и шапката да сваляш!»
Досега си спомням нежно
бабино герданче, прежда,
тя се смее и нарежда,
а косата й белоснежна.
Аз съм българка, а значи
имам във кръвта орачи,
костоправи и борци,
песнопойки и творци!
Member
Бояка вне форума
post #12 Старый 05.04.2009, 09:19
Снежана Вы задели самые тонкие струнки души.когда я был маленьким в бессарабии именно так и жили!!!!! (Y)
Member
Andrew вне форума
post #13 Старый 05.04.2009, 22:09
ут уно времето ништу не са измени ,жените се тэй и одят на кэр ва в лузята :-D *:-D *:-D ,бабити се тэй и чепкат вэлна и са сбират на седянка (на лаф). (Y) *(Y) *(Y)
Member
Бояка вне форума
post #14 Старый 16.09.2010, 04:00
Ну вы блин,даете!Осмелюсь заметить,что когда Россия спасала Болгарию от турецкого ига вопрос о русском самосознании не стоял,это никому не мешало.Никто не умаляет значение родной культуры и родного языка,на примере наших предков сохранивших свой язык,культуру и самобытность мы будем воспитывать наших внуков,надеюсь,они своих и т.д.Просто надо понимать,что у нашего поколения небыло возможности учить язык,а вот у моей дочери такая возможность появилась,его стали преподавать в школе.Сам я говорю на бессарабском диалекте,хотя могу читать все что вы пишите на "истинно"болгарском,никаких проблем,и когда я работал на газопроводе с ребятами из Варны,никакого языкового барьера не было.Так что учится никогда не поздно,помогайте нам,молодеж!А мы если не забыли язык до сих пор,не забудем его никогда!Салык ала версын(ой,это не из той оперы)
Абатурин
Junior Member
Абатурин вне форума
post #15 Старый 17.09.2010, 02:24
Какъв ви беше въпроса Михаил така и не разбрах. Смятам, че когато човек се намира в друга страна започва постепенно да възприема част от културата обичаите и традициите на дадената. Понякога е възможно да започне да се претопява. Съдя по себе си вече 14 години от както съм напуснал България, вече не съм същия. именно за това смятам, че трябва да общуваме на български. в живото общуване на роден език човека най добре си запазва националната единтичност. има ли други мнения?
Бесконечность
Member
Бесконечность вне форума
post #16 Старый 18.09.2010, 21:11
Въпросът за това как да бъде един от онези българи, които говорят български, но не пиша umeyut.A obschatsya всички искаме, особено в родния си език!
Абатурин
Junior Member
Абатурин вне форума
post #17 Старый 22.09.2010, 04:15
как говорят русские "Если сильно захотеть можно в космос полететь". Общяться обязательно нужно. Даже если человек плохо знаит язык надо общяться общаться и еще раз общаться. Главное желание. У вас оно есть?(это рубрика вопрос ответ вопрос в конце всегда должен быть для цикличности) P.S. извините если пишу с ошибками я в русской школе не учился
Бесконечность
Member
Бесконечность вне форума
post #18 Старый 22.09.2010, 04:20
Точнее говоря я хотел поставить вопрос следующим образом Насколько сильно в вас желание чтобы учиться?
Бесконечность
Member
Бесконечность вне форума
post #19 Старый 22.09.2010, 17:35
Разбира се, желанието да се яде, иначе не бих докосване този vopros.dumayu, че толкова много
Абатурин
Junior Member
Абатурин вне форума
post #20 Старый 23.09.2010, 22:46
Пламен, за човека, който не се е учил в руското училище, много добре владееш руски език. Само че ща у нас се пише с "а", а не с "я".Така е по правилника.Но това е дреболия в сравненис с това, че толкова добре пишешь на руски. Аз пък не мога и да си представя колко грешки правя в своя български. Нали не съм се учила в българско школо....
Senior Member
Camilla вне форума
Ответ