Форум русских эммигрантов
Вернуться   Форум русских эмигрантов Европейский союз Болгария

Ответ

Опции темы Опции просмотра
post #61 Старый 02.11.2008, 06:36
Инзовка сейчас приморского района, Златно Инзово, от туда родом писатель Миша Хаджийски, ако не се лъжа.
Senior Member
tomcat вне форума
post #62 Старый 02.11.2008, 06:45
При переходе из Бесарабии в Таврию, народ шел селами, так вот был какой-то праздник, зарезали барашек и в общий котел мясо побрасали, а у инзовцев бараны крупные были, мясо соответственно лучше так они его на палочки понанизовали, чтобы потом самим и есть т.е пометили их после этого прозвали клечковцы клечка вроде палочка, спичка. Где-то тема была национальная черта болгар - вот один из примеров.
Senior Member
tomcat вне форума
post #63 Старый 30.12.2008, 06:48
Я с Кагульского р-на молдавии село Новая Ларга.В роду все болгары,и жина *тоже Тукусер.Мать моя из Вельчевых.Мать отца тоже из Вельчевых.Мать жены с с.Московей *фамилия *Касир
Junior Member
Альбатрос вне форума
post #64 Старый 01.01.2009, 19:16
Здравствуйте. Я родом из изчезнувшего села ПЛАВНЯ, в 50 км. от Кишинева. В это село переселился мой дедушка со своей семьей в 38 году из села Дивитли, теперь Дилены. Арцизкого р-на Одесской обл.в поисках лучших земель. А вот мой пра пра дед Никола еще молодым переселился из Болгарии в Дивитли. а вот с каких мест к сожалению не знаю. Моя мама до 14 лет жила в Дивитли. Я в Дивитли никогда не был но после кончины мамы, разыскал это село, нашел дом где мама родилась, сходил в церковь где ее кристили, заказал поминание. Вот эта церковь *********s44.radikal.ru/i104/0901/7f/50a62e1c9df4.jpg

ТАк же как и многие *знаю разговорный болгарский, горжусь что я Болгарин. А вот *по волию судьбы где я оказался (Калининград) земляков никак не найду.
Junior Member
Абдулов вне форума
post #65 Старый 03.01.2009, 09:01
Дмитрий в Калиненграде есть земляки Делибазоглова Таисия,Чиканчи Георгий Иванович *и .др Таисия есть в интернете в групе Ларга
Junior Member
Альбатрос вне форума
post #66 Старый 03.01.2009, 21:35
Здравейте! Аз съм от с. Константиновка , Каушански район ( 40 км. от гр. Кишинев) *,Молдова. Но от 6 години заедно със моето семейство живея в гр. Велико Търново , България. Моето село било основано в 1896 г. от преселнеците от село Буллбунаръ ( сега село Меден кладенец , Ямболско, България) .Моят прадед е един от основателите на селото... През1934 - 1937гг, в селото се преселват няколко семейства от селата Чомлекьой и Бургуджи (Украина).
Алынбеков
Junior Member
Алынбеков вне форума
post #67 Старый 18.01.2009, 04:29
Здравейте, казвам се Калоян Дачев и съм родом от Плевен, там живях около двадесет години и
почти от осем години живея в Брауншвеиг, Германия.
Несерьезные Отнашэ
Guest
post #68 Старый 28.02.2009, 03:12
Zdravstvuite.Ea rodilsea v Kishineve,moldova.S Bolgariei menea sveazivaet sport.Zdesi ea igraiu i treniruiusi uje 3 god.Mne ocheni nravitsea zdesi.Ea dovolen.A moi pap iz iujnoi Moldovi,tam jivut mnogo bolgar.
Алымбеков
Junior Member
Алымбеков вне форума
post #69 Старый 18.06.2009, 22:18
:-)да ви разкажа малко за произхода си!

Турлаците са етнографска група, която населява северозападната част на България. Наброяват около 20 хиляди души, но още толкова живеят оттатък границата, покрай река Тимок в Сръбско. У нас се срещат в белоградчишките села Салаш, Кричим, Стакевци Полазница, Проужда и малко по на юг в Берковско, в Чипровци, в село Мартиново. Във времето са се разселили чак в Североизточна България, както и в Македонско.
В първия си тълковен речник Найден Геров определя турлаците като диви и необуздани българи балканджии. Турлаците пък твърдят, че са буден, свободолюбив и непокорен народ. Затова точно в тоя край през 1404 г. избухва първото въстание срещу турците - въстанието на Константин и Фружин........
OVA
Senior Member
OVA вне форума
post #70 Старый 18.06.2009, 22:22
Будни хора, нищо че едно време не са били силни в науката и другите са им се присмивали, че са простовати и глупави. Луди глави! Вечно запасани на кръста с ножове и пищови. На главата с черен овчи калпак, препасали тепаните си бели одежди с червен пояс на кръста.
Турлаците са връзвали опънците( царвули)си с черни върви. Там, където започвали белите върви, Турлакия свършвала"Говорът им е мек и чепат, образен и цветист. Звучи старинно като от времето на Вазовите Чичовци. Турлаците си имат една поговорка: "Када кум прасе и ги вречу" ----- това значи : Обяви ли кума, че ще ти даде нещо, веднага разтваряй вречуту (торбата) и го вземай, докато не е размислил
OVA
Senior Member
OVA вне форума
Ответ